Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу
(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації) кваліфікованих робітників)
Повинен знати:
основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово- ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (підготовка ґрунту, висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю);
терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті;
техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в ґрунт;
види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання;
чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію;
правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки;
основи економічної ефективності вирощування культур;
правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен уміти:
виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади); підготовлювати і вносити у ґрунт органічні та мінеральні добрива;
виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур;
виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами;
додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
Повинен:
раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
дотримуватися норм технологічного процесу; не допускати браку в роботі;
знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання
професійних обов’язків;
володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
5.Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб
Повна або базова загальна середня освіта.
Повна або базова загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією
«плодоовочівник 1-го розряду»; без вимог до стажу роботи.
Вирощування овочів, плодів і ягід.